MEDLEAD

השתלת כליה

השתלת כליה היא הליך מציל חיים, בו משתילים כליה בריאה לאדם הסובל ממחלת כליות. ניתוח זה נחשב לאפשרות הטיפול הטובה ביותר לאנשים שכליותיהם איבדו את היכולת לתפקד כראוי. בהליך זה המטופל מקבל חיים חדשים, באמצעות שיקום תפקוד הכליות ושיפור איכות החיים הכללית.

אחד המכשולים הכי קשים בדרך להשתלת כליה הוא מציאת תורם מתאים. התורם יכול להיות תורם חי, לרוב בן משפחה או חבר קרוב. מצד שני יכול להיות תורם שנפטר והחליט לתרום את איבריו להשתלה והצלת חיים אחרים. על מנת למצוא את התורם המתאים, מתבצעות סדרת בדיקות מקיפות. אלה מתבצעות במטרה להבטיח שההתאמה תהיה מוצלחת.

לאחר מציאת התורם המתאים, מתבצע ניתוח השתלת הכליה. בניתוח זה מסירים את הכליה החולה של המטופל, ובמקומה מניחים את הכליה הבריאה מהתורם. הניתוח עצמו אורך בדרך כלל מספר שעות ודורש צוות כירורגי מיומן במיוחד.

השתלת כליה מוצלחת יכולה לשפר משמעותית את איכות החיים של המטופל. היא משחזרת את תפקוד הכליות, שמסננות ביעילות פסולת ובכך שומרות על מאזן נוזלים תקין. כתוצאה מכך, אותם מטופלים אינם תלויים עוד בדיאליזה. שכן תהליך הדיאליזה מגביל, גוזל זמן רב מהחיים האישים וגם מאופיין באי נעימות פיזית.

כיום ישנה התקדמות מתמשכת בטכנולוגיית ההשתלות ודגש מוגבר על תרומת איברים. דבר זה מאפשר יותר השתלות כליה שממשיכות להציל אינספור חיים ולספק הזדמנות שנייה לנזקקים.

מי זכאי להשתלת כליה?

הזכאות להשתלה נקבעת באמצעות תהליך הערכה מקיף הלוקח בחשבון מספר גורמים רפואיים, פסיכולוגיים וחברתיים. חשוב לדעת שקריטריונים ספציפיים עשויים להשתנות בין מרכזי השתלות ומדינות שונות. ובכל זאת יש כמה הנחיות כלליות לגבי מי עשוי להיחשב ככשיר להשתלת כליה.

הגורם העיקרי המשפיע על הזכאות הוא נוכחות של מחלת כליות סופנית. אנשים אלה סובלים לרוב ממצבים כמו מחלת כליות כרונית, מחלת כליות פוליציסטית או סוכרת. חולים אלה יחשבו כמועמדים להשתלה אם תפקוד הכליות שלהם לקוי באופן משמעותי. בנוסף יחשבו כמועמדים מתאימים אם טיפולים מסוימים, כגון דיאליזה, אינם מספיקים לשמור על בריאותם.

מעבר לכך ישנם גורמים אחרים שנבדקים כדי לקבוע את הזכאות. אלה כוללים הערכה רפואית יסודית כדי להעריך את הבריאות הכללית של המטופל. משתנים אלה כוללים גיל, כושר גופני כללי, נוכחות של מחלות כרוניות אחרות ועוד. מצבים רפואיים מסוימים, כגון זיהומים פעילים או סוגים של סרטן, עשויים להשפיע על הזכאות. אך כמובן שכל מקרה לגופו וזה עשוי להשתנות בהתאם לנסיבות.

הערכות פסיכולוגיות וחברתיות נערכות כדי להעריך את יכולתו של המטופל להתמודד עם דרישות ההשתלה. אלה כוללות הקפדה על תרופות וטיפול מעקב. מערכת תמיכה חזקה, לרוב משפחה או עזרה רפואית בתשלום, נחשבת לקריטריון בסיסי שעוזר בהחלמה.

גורם קריטי נוסף בקביעת הזכאות הוא זמינות של תורם מתאים. זה יכול להיות תורם חי, שעשוי להיות קרוב משפחה או לא קרוב משפחה תואם. מצד שני זה יכול להיות תורם שנפטר שאיבריו נתרמו להשתלה. התאימות בין התורם למקבל מוערכת באמצעות בדיקות דם והקלדת רקמות כדי למזער את הדחייה.

חשוב לציין שקריטריוני הזכאות אינם מוחלטים ועשויים להיות מותאמים בהתאם לנסיבות ולמדיניות מרכז ההשתלות. המטרה הסופית היא לזהות את האנשים בעלי הסיכוי הגבוה ביותר להפיק תועלת מההשתלה. ובנוסף בעלי הסיכוי הגבוה ביותר להצלחה ארוכת טווח.

כמו שניתן להבין הזכאות להשתלת כליה מבוססת בעיקר על נוכחות של מחלת כליות סופנית. כמובן שישנו גם את עניין מצבו הבריאותי הכללי של המטופל. הערכות רפואיות, פסיכולוגיות וחברתיות נערכות כדי להבטיח את התוצאה הטובה ביותר עבור המקבל. הזמינות של תורם תואם היא גם גורם מכריע. מרכזי ההשתלות שואפים לקבל החלטות מושכלות. אלה במטרה לאזן בין הסיכונים והיתרונות כדי למקסם את הסיכויים להצלחת ההשתלה. דבר זה ישפר את איכות החיים של המושתל.

חשוב להבין שמעבר לעניין הזכאות, ישנו את עניין רשימת ההמתנה לאיבר זמין. ההמתנה בארץ יכולה לקחת שנה ואף כמה שנים. לכן כדי לשפר את סיכויי ההצלחה, מומלץ לבצע אותו כמה שיותר מוקדם בשלב המחלה. בצורה הזאת הגוף עדיין חזק ויכול להתמודד עם ניתוח ההשתלה.

את הניתוח ניתן לבצע בחו"ל באמצעות הליווי המקצועי והיעיל של חברת מדליד. אנחנו נדריך אתכם לאורך כל הדרך ונבטיח שתבצעו את התהליך במהירות וביעילות. כיום ממוצע הזמן לביצוע ניתוח השתלת כליה דרך מדליד עומד על כחודש ימים בלבד. דבר זה מאפשר לנו להטיס כ-5 משפחות בחודש לביצוע הניתוח בחו"ל ולחזור לחייהם במהרה.

השתלת כליה עד איזה גיל אפשר לבצע?

מגבלת הגיל לזכאות להשתלת כליה יכולה להשתנות בהתאם למספר גורמים. ביניהם בריאותו הכללית של המושתל ומדיניות מרכז ההשתלות. אין מגבלת גיל סף המוגדרת אוניברסלית להשתלת כליה. ובכל זאת, ההחלטה לבצע השתלת כליה באנשים מבוגרים מתקבלת על בסיס כל מקרה לגופו.

גיל מבוגר לבדו אינו מונע ממישהו לקבל השתלת כליה. אך אנשים מבוגרים עשויים להתמודד עם אתגרים נוספים עקב חששות בריאותיים הקשורים לגיל. לכן, נערכת הערכה רפואית יסודית כדי להעריך את בריאותו הכללית של המטופל. בנוסף מעריכים את יכולתו לעבור את התהליך ולהקפיד על הטיפול שלאחר ההשתלה.

המטרה היא לקבוע האם היתרונות הפוטנציאליים של ההשתלה עולים על הסיכונים הפוטנציאליים. בחלק ממרכזי ההשתלות עשויים להיות מגבלות גיל או הנחיות מסוימות לגילאים ספציפיים. בדרך כלל הגבלות אלה חלות בין גילאי 60-70, אך אלה יכולים להשתנות.

בסופו של דבר, ההחלטה לבצע השתלת כליה באנשים מבוגרים מבוססת על שיקול דעת. זה לפי מצבו הבריאותי המדויק של המטופל, תוחלת החיים והפוטנציאל לשיפור איכות חייו.

כדי לדעת אם אתם מתאימים להשתלת כליה, תוכלו לקבל חוות דעת ראשונית מהרופא המטפל. הוא יוכל לומר לכם האם לדעתו יש על מה לדבר. במידה והחלטתם שאתם רוצים ומתאימים לעבור את הניתוח, תוכלו להתחיל את התהליך דרכנו. אנחנו נייעץ לכם ונלווה אתכם בתהליך מתחילתו ועד סופו המוצלח.

מהן הבדיקות שיש לבצע טרם הניתוח?

בטרם ניתוח השתלת הכליה, נערכות בדיקות על מנת להבטיח את התאמתו ובטיחותו של ההליך. מטרת בדיקות אלו היא להעריך את בריאותו הכללית של המטופל ואת התאימות לתורם הפוטנציאלי. בדיקות נפוצות המבוצעות לפני ניתוח השתלת כליה כוללות:

  • בדיקות דם: בדיקות אלו מעריכות את סוג הדם, תאימות הרקמות ובודקות כל מחלה זיהומית, כגון הפטיטיס (צהבת) או HIV.
  • בדיקת צולבות: בדיקה זו קובעת אם יש נוגדנים כלשהם בדם של המטופל שעלולים להגיב נגד הכליה של התורם. בדיקה זו נועדה כדי להבטיח את הקבלה של הכליה לגוף החדש.
  • הקלדת רקמות: בדיקה זו מעריכה את התאימות בין המטופל לתורם הפוטנציאלי על ידי ניתוח אנטיגנים לויקוציטים אנושיים (HLAs) על תאים.
  • מחקרי הדמיה: טכניקות הדמיה כמו אולטרסאונד, סריקות CT או סריקות MRI מבוצעות כדי ללמוד את הכליות של המטופל ולראות את האנטומיה וכלי הדם הקיימים בגופו, עבור ההליך הכירורגי.
  • הערכה לבבית: נערכת הערכה יסודית של תפקוד הלב של המטופל, אשר עשויה לכלול אלקטרוקרדיוגרמה (ECG), אקו לב או בדיקות מאמץ.
  • בדיקות תפקוד ריאתי: בדיקות אלו מעריכות את קיבולת ותפקוד הריאות כדי להבטיח שהמטופל יכול לעבור הרדמה וניתוח.
  • הערכה פסיכולוגית וחברתית: מבוצעת הערכה פסיכולוגית על מנת להעריך את יכולתו של המושתל להתמודד עם תהליך ההשתלה, כולל הקפדה על תרופות וטיפול מעקב. הערכות חברתיות בודקות את מערכת התמיכה של המטופל, הכוונה היא לבני משפחה וחברים שיוכלו לטפל בו לאחר הניתוח.

בדיקות אלו הן חיוניות כדי להעריך את זכאותו של המטופל לניתוח השתלת כליה, להבטיח תאימות לתורם פוטנציאלי ולהבטיח תוצאות ניתוח מצוינות.


אם רשימת הבדיקות נשמעת לכם כמו משהו מסובך מידי, אל תיבהלו. שירות הליווי הצמוד של מדליד יהיה זמין עבורכם להתייעצות והסבר על כל שלב בתהליך. לרגע אחד אתם לא תרגישו מבולבלים, או לבד. אנחנו נעשה הכל כדי לגרום לכם להרגיש בטוחים בתהליך ולהגיע לחדר הניתוח בהרגשה טובה. עם 15 שנה בתחום, אנחנו מתגאים ביותר מ-1000 ממליצים ברחבי הארץ. אותם ליווינו והדרכנו מרגע ההחלטה לצאת למסע ההשתלה ועד החזרה הביתה.