MEDLEAD
תרומת כליה
תרומת כליה היא מעשה נדיב במיוחד שיכול להשפיע עמוקות על חייו של מישהו. הדבר כרוך בהסרה כירורגית של כליה בריאה מתורם חי או מת והשתלתה במטופל חולה. החולה הוא לרוב עם מחלת כליות סופנית או אי ספיקת כליות. הליך מציל חיים זה מציע תקווה וחיים חדשים עבור אלה המתמודדים עם מחלת כליות.
ככל שהמודעות לתרומת איברים גודלת כך תרומת כליה חיה נהיית נפוצה יותר. התרומה כרוכה בהחלטה מרצון של אדם בריא לתרום את אחת הכליות שלו. זהו מעשה הירואי יוצא דופן של חמלה ודאגה לאחר. לפני התרומה, מתבצעת סדרה של הערכות רפואיות יסודיות. אלה מבטיחות את תאימות התורם ואת בריאותו וכשירותו הכללית. הניתוח מבוצע בדרך כלל באופן לפרוסקופי, תוך מזעור זמן ההחלמה והסיבוכים. התורמים יכולים לנהל חיים נורמליים עם כליה מתפקדת אחת בלבד. הכליה הנותרת מפצה על האובדן. ומספיקה לחלוטין כדי לתפעל גוף בריא.
תרומת כליה מאדם שנפטר היא מעשה נדיב של תרומת איברים מאנשים שנרשמו כתורמי איברים. במקרים שהנפטר לא היה רשום כתורם איברים, המשפחה יכולה לקבל את ההחלטה לאחר מותו. הכליות שנבחרות למקבל, מותאמות באמצעות תהליך הנבחן בקפידה. תהליך זה מתבצע על סמך גורמי תאימות כמו סוג דם, התאמת רקמות וזמן המתנה. השתלה יכולה לשפר משמעותית את איכות החיים של המקבלים. בנוסף היא מאפשרת להם להפסיק את הדיאליזה ולהחזיר את בריאותם ועצמאותם.
תרומת כליה יכולה להתבצע גם בין בני משפחה או חברים, במידה ויש התאמה. זה יוצר קשר עמוק בין תורמים למקבלים, ולעתים קרובות מוביל לקשרים לכל החיים. יתרה מכך, מעשה זה מהווה דוגמה מעוררת השראה לאחרים. מעודד אותם לשקול תרומת איברים ובסופו של דבר להציל חיים נוספים.
תרומת כליה גיל מינימאלי
הגיל המינימלי לתרומת כליה משתנה בהתאם למדינה ולתקנות הספציפיות הקיימות. במדינות רבות וכך גם בישראל, הגיל המינימלי לתרומת כליה חיה הוא 18 שנים. דרישת גיל זו מבטיחה כי התורם ייחשב בחוק כמבוגר. וככזה, כמסוגל לקבל החלטה מושכלת לגבי בריאותו והסיכונים הפוטנציאליים הכרוכים בתהליך התרומה.
דרישת גיל המינימום משרתת מספר מטרות. ראשית, מטרתו היא להגן על זכויותיהם ורווחתם של תורמים פוטנציאליים. זאת על ידי הבטחה שהם הגיעו לגיל בגרות בו יוכלו לקבל החלטות לגבי גופם. בנוסף זה גם כולל היבטים פיזיים ופסיכולוגיים של תרומת כליה. שכן מדובר בהליך כירורגי גדול עם סיכונים פוטנציאליים והשלכות ארוכות טווח.
בנוסף, דרישת גיל המינימום עוזרת למנוע חששות אתיים פוטנציאליים, כגון השפעה וכפייה בלתי הוגנת. על ידי קביעת גיל מינימום, המדינה מבטיחה שלא ילחצו על התורמים. בין אם זה לתרום את הכליות שלהם בניגוד לרצונם או בגלל גורמים חיצוניים.
בעוד שהגיל המינימלי לתרומת כליה חיה הוא 18, חשוב לציין שכל מקרה מוערך בנפרד. ההחלטה לתרום אינה מבוססת רק על גיל. אלא גם על בריאותו הכללית של התורם, ההיסטוריה הרפואית ותאימותו לנמען. אנשי מקצוע רפואיים מעריכים ביסודיות תורמים פוטנציאליים. זאת בכדי להבטיח את מוכנותם הפיזית והרגשית לתהליך התרומה.
במקרה של תרומת כליה מאדם מת, בדרך כלל אין דרישה לגיל מינימלי לתורמי איברים. במקום זאת, ההתאמה לתרומה נקבעת על פי קריטריונים רפואיים. בנוסף להסכמתו הרשומה של הפרט או ההחלטה שהתקבלה על ידי משפחתו.
תרומת כליה אלטרואיסטית
תרומת כליה אלטרואיסטית היא מעשה יוצא דופן של חמלה ומחשבה על האחר. בתהליך זה אדם תורם כליה מרצונו לאדם זר במצוקה, ללא כל תמורה כספית. תרומה אלטרואיסטית שונה מתרומה מכוונת לבן משפחה או חבר ספציפי. תרומה אלטרואיסטית מונעת אך ורק מהרצון לעזור למישהו במצוקה, ללא קשר אישי, או תמורה. תורמי כליה אלטרואיסטיים מחזיקים לרוב באמפתיה עמוקה לזולת ואמונה עמוקה בערך חיי אדם.
לפעולת הנתינה הזו יש השפעה טרנספורמטיבית הן על התורם והן על המקבל. עבור המקבל, היא מציעה הזדמנות שנייה לחיים, משחררת מעומסי הדיאליזה ומחזירה את בריאותו ועצמאותו. תורמים אלטרואיסטים חווים תחושת סיפוק, בידיעה שהם השפיעו עמוקות ולנצח על חייו של מישהו. התורמים הללו נותנים השראה לאחרים לשקול תרומת כליה חיה ומטפחים שרשרת של חסד. התרומה שלהם מעוררת לעתים קרובות סדרה של חילופי כליות זוגיים או השתלות דומינו מקבילות.
במדליד שמים דגש על מציאת תורם חי שאינו מעוניין בתמורה כלשהי. החברה מתייעצת באופן קבוע עם עורכי דין צמודים בכל מדינות היעד. בכך היא מוודאת שהתרומה היא תמיד תחת החוק הישראלי לתרומת איברים. התורמים עוברים וועדת אתיקה כדי לאמת את כשירותם הנפשית והבריאותית ושאינם מקבלים תמורה כספית.
מי כשיר לבצע תרומת כליה?
קריטריוני הזכאות לתרומת כליה נבחנים בקפידה כדי להבטיח את בריאותם של התורם והמקבל כאחד. דרישות ספציפיות עשויות להשתנות מעט בהתאם למדינה ולמוסד הרפואי, אך לרוב ההנחיות זהות.
כדי להיות זכאים לתרום כליה, התורמים חייבים להיות במצב בריאותי תקין. זה אומר ללא מצבים רפואיים כרוניים שעלולים לסכן את בריאותם. התורמים עוברים הערכה רפואית מקיפה הכוללת בדיקות גופניות, בדיקות דם, מחקרי הדמיה והערכות פסיכולוגיות.
ישנם גורמים נוספים שנלקחים בחשבון במהלך תהליך ההערכה. ביניהם הגיל, שכן התורמים צריכים להיות בגיל חוקי ובעלי יכולת לתת הסכמה מדעת. בנוסף גם אינדקס מסת הגוף (BMI). שכן השמנת יתר עלולה להגביר את הסיכונים הקשורים לניתוח התרומה ולהחלמה של התורם.
כמו כן, על התורמים להיות בעלי תפקוד כליות תקין וסוגי דם ורקמות תואמים למקבל. בנוסף לנכונות לעבור את ההערכות הרפואיות והפסיכולוגיות הנדרשות, ואת ההליך הניתוחי עצמו.
בסופו של דבר, הזכאות לתרום כליה נקבעת על בסיס כל מקרה לגופו. זו מוחלטת על ידי אנשי מקצוע רפואיים אשר נותנים עדיפות לרווחתו של התורם הפוטנציאלי. כמובן שלוקחים בחשבון גם את הסבירות להשתלה מוצלחת עבור המושתל.
במדליד נדריך אתכם בכל הבדיקות שיש לבצע בארץ טרם הנסיעה לניתוח. וכמובן בבדיקות שיש לבצע ביעד לפני הניתוח, ברגע מציאת התורם. לאורך כל תהליך ההשתלה והשהייה בחול תהיו מלווים על ידי אחד המלווים שלנו. הוא יהיה זמין עבורכם לתרגום שפה, שאלות, בקשות וכל מה שתצטרכו. בצורה הזאת תוכלו לנקות את הראש ולהתעסק רק בהחלמה שלכם. מדליד מתגאים בזמן שיא לתהליך השתלת הכליה בחול, שעומד בממוצע על חודש בלבד. בחצי השנה האחרונה של שנת 2023, ליווינו כ-40 מטופלים שעברו את ניתוח ההשתלה בהצלחה.